پوشش های مقاوم در برابر حریق بر پایه ورمیکولت بر اساس مواد معدنی نسوز و و سنگدانه های منبسط شده بسیار سبک مانند ورمیکولیت، پرلیت، دولومیت و … و مواد اضافی دیگری مانند سیمان، گچ ، سلولز و برخی افزودنی ها ی دیگر ساخته می شوند که پس از اختلاط با آب، به وسیله دستگاه پاشش مخصوص بر روی المان های فلزی شامل ستون ها، تیرها، بادبندها و خرپاهای ساختمان ها پاشیده می شود. این پوشش ها بدلیل مقاومت حرارتی بالا و ضریب رسانش گرمایی بسیار پایین، به شدت روند انتقال حرارت را کاهش می دهند.
به صورت کلی، پوشش های ورمیکولیتی به دودسته پوشش مقاوم به حریق پایه معدنی گچی و پوشش مقاوم به حریق پایه معدنی سیمانی تقسیم بندی می شوند.
واضح است که استفاده از پوشش های پایه گچی در محل هایی که در معرض رطوبت قرار دارند، نمی تواند قابل قبول باشد و پوشش پایه معدنی سیمانی مقاومت و پایایی بیشتری در برابر عوامل جوی و نیز آسیب های مکانیکی ایجاد می کنند. همچنین در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی بدلیل نوع سوخت هیدروکربنی از پوشش پایه معدنی سیمانی با دانسیته بالاتر استفاده می گردد.
پوشش های مقاوم در برابر حریق وابسته به ضخامت پوشش دارای زمان تاخیر بین 1 تا 4 ساعت در برابر حریق می باشند و این زمان فرصت کافی را برای اطفای حریق توسط نیروهای آتش نشان ضمن حفظ سازه از تخریب فراهم می سازد.
مراحل اجرای پوشش مقاوم به حریق پایه معدنی
- شستشوی المان های سازه توسط واترجت
- پین کوبی و توری بندی در المان هایی که بر اساس دستورالعمل گواهینامه فنی مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی به مسلح شدن نیاز دارند
توضیح اینکه بر اساس استاندارد ستون های با عرض بیش از 40 سانتی متر و تیرهای با طول جان بیش از 40 یا طول بال بیش از 30 سانتی متر باید برای ایجاد چسبندگی بهتر مسلح شوند.
- پر کردن حفره های متال دک های عرشه توسط پشم سنگ جهت اجرای پوشش داده و جلوگیری از نفوذ حرارت
- اجرای لایه key Coat
- اجرای لایه های پوشش تا رسیدن به ضخامت مورد نیاز المان.
کاربرد مواد مقاوم به حریق پایه معدنی
- مجتمع های اداری-تجاری، مسکونی،فرود گاهها، پارکینگهای طبقاتی، سوله های صنعتی و کارخانجات و …
- استفاده فراوان در نیروگاهها و پالایشگاهها و پتروشیمی هاو …
مزایای مواد مقاوم در برابر حریق پایه معدنی چیست؟
- قیمت مناسب و مقرون به صرفه بودن نسبت به رنگهای مقاوم در برابر حریق
- سرعت و سهولت اجرا
- قابلیت چسبندگی فوق العاده بر روی المانهای فلزی سازه و عدم چسبندگی بر روی سایر اجزای سازه (دیوار ، سقف ، کف و…)، به همین علت زدودن مواد پاشش شده در اثر اور اسپری نازل پاشش، در مواضعی که مطلوب نیست پس از خشک شدن مواد بسهولت امکان پذیر است.
- استفاده از آن بعنوان فینیشینگ (کار تمام شده روی سطح سازه)
- دانسیته کم و سبک بودن به منظور عدم تحمیل بار اضافی به سازه
- عدم تولید گازهای سمی و خطرناک در هنگام مواجهه با حریق
- مقاومت مکانیکی مناسب به منظور حفظ شکل ظاهری و سلامت پوشش تا پیش از قرار گرفتن در معرض حریق به منظور حفظ کارآیی در هنگام آتش سوزی
- مقاوم در برابر شوکهای حرارتی
- ممانعت از انتقال حرارت به سطح فولاد